Сайтът

Кратка предистория
Още със създаването си, FlashBG представляваше сайт и форуми. През първите две години, обаче, интересът към сайта намаля до нулев, а и поддръжката и обновяването му бяха трудни. По онова време CMS беше само екзотично съкращение, а сайтът представляваше купчинка HTML файлове. И тъй като съдържанието беше 100% авторско, а авторите нямаха много време за правене на примери и писане на статии, в крайна сметка сайтът беше затворен и FlashBG се превърна почти изцяло във форум.

През 2004-та и началото на 2005-та година, популярността и посещаемостта на форумите нарастнаха няколко пъти. Успоредно с това се появиха и доста преводни материали, примери и уроци по различни теми, съвети и списъци с връзки и прочее. Цялото това съдържание беше разхвърляно по различни теми из форумите, из самостоятелни HTML и CSS файлове, DOC файлове, архиви... Дори за нас самите стана трудно да управляваме цялото това множество.

Започнахме продължително проучване на готови CMS. Близо шест месеца тествахме CMS, блог системи, дори wiki-та, към 20 различни продукта. В крайна сметка на всеки от тези продукти не му достигаше нещо (или много неща), за да покрие нашите скромни изисквания. Повечето бяха претрупани с ненужни функции, или пък нямаха някои дребни, но важни за нас неща. Основното, от което имахме нужда, включваше:

- управление на йерархична структура от страници
- задаване на page slug за всяка страница
- динамично изграждане на навигация и URL според текущата страница, нейното положение в дървото и въведените page slugs
- описване със мета информация (тагове)
- възможност за custom RSS, базиран на мета информацията
- някаква форма на templates

В крайна сметка стана ясно, че се нуждаем от решение "по поръчка". През пролетта на 2005-та започнахме работа по собствена CMS, покриваща максимално изискванията ни. Основата (базата данни, логиката, администрацията) беше положена от Петьо Иванов. Концепцията за външният вид на сайта е дело на Евгени Динев. В последствие Илия Горанов се включи много активно и създаде от нулата нужните HTML и CSS шаблони, като изгради и специалната RSS система. За съдържанието отговаря основно Боби Димитров, а новини се публикуват от малка група отговорни фенове, част от екипа на FlashBG.

Каква функция изпълнява сайтът?
Създадохме този сайт преди всичко с две основни цели - да улесни управлението на информацията и да олекоти форумите. Първото се подразбира от системата за управление на съдържанието. Цялата информация се помества в база данни, сортирана и описана, лесна за намиране и достъп. Също така, информацията е разделена от презентацията - използваме CSS за оформяне на страницата и изграждане на визуалния дизайн. А второто вече е факт - премахването на няколко ненужни форума, които бяха създадени точно, защото нямахме лесен начин да публикуваме информация - Новини, Уроци и примери, Избрани сайтове.

Условно сме разделили сайта на следните четири раздела:

1. Новини, които преди публикувахме в съответния форум, но сега с възможност за лесно сортиране по тема, дата, автор. Този раздел ще улесни и публикуването на обяви за работа, които изобилстваха в края на 2005-та на форумите и размиваха фокуса на новините. Ако желаете да следите новините по RSS, вижте повече информация как да се абонирате.

2. Страници, които са много рядко променящи се документи, обикновено свързани с FlashBG (история, правила на форумите и прочее), както и информация за конкурси, семинари, срещи. За страниците няма предвиден RSS, но всяка значима промяна ще бъде споменавана като Новина, така че лесно можете да следите какво се случва в този раздел.

3. Материали, които в течение на времето ще се попълват с вече наличните уроци и примери на форумите, преведените до тук статии и всички бъдещи такива. В този раздел ще има информация за всички, които искат да се включат в превод или да помогнат по друг начин за обогатяване на нашата библиотека с материали. За този раздел е предвиден RSS, също по теми, така че ще можете да следите само интересуващите ви материали.

4. Избрани сайтове, който ще дублира популярния ни форум с подбрани качествени сайтове. Тук желанието ни е да разширим малко дейността, като за всеки сайт да има малко допълнителна информация и снимка, нещо като мини-ревю. Този раздел винаги е служил като вдъхновение за посетителите ни и е бил много популярен, затова и ще го развиваме.

Към този момент функциониращи са само Новините и Страниците, които в момента попълваме със съдържание. Разбира се, сайтът ще продължи да се развива поетапно и се надяваме в най-скоро време да пуснем Материалите и да започнем въвеждането им. По-късно през тази година ще добавим и Избраните сайтове, както и ще добавим възможност за търсене из сайта.