История

Това кратко описание показва развитието на FlashBG като проект, общество, инициатива. Може да се проследи как от мини-сайт на Хит.бг и форум с 15 потребители, FlashBG става най-посещаваният и авторитетен форум за уеб продукция в България.

Зима 2000
Боби Димитров и Симеон Луков синтезират основната концепция на FlashBG: сборно пунк за всички български флашъри и уеб разработчици със силен акцент на комуникацията между хората. Изграждат е първия вариант на сайта, придружен с няколко елементарни примера и веднага биват отворени първите форуми. Сайтът се помещава на http://flashbg.hit.bg (виж екран), а форумите на http://pub25.ezboard.com/bflashbg.

Лято 2001
Михайло Николич (egoist.bg) предоставя хостинг и домейн за сайта. Изграден е втория му вариант, в който има опити за редовно публикуване на новини, както и ревюта на сайтове. Сайтът се помещава на сървъра на сп. Егоист с домейн http://www.flashbg.org (виж екран). Форумите продължават да са на ezBoard.

Пролет 2002
Поради ниското ниво на интерес и поддръжка от страна на феновете сайта и форумите постепенно биват изоставени. Симеон Луков напуска "екипа" на FlashBG.

Края на 2002
След запознанство между Боби Димитров, Георги Делчев и Ивайло Николов започва възобновяване на FlashBG, като се набляга изключително на форумна среда. В началото на декември месец бива закупен хостинг на сървър в САЩ, който ще помества FlashBG за следващите 6 месеца. На 13 декември са официално открити новите форуми, които и до ден днешен са ядрото на FlashBG. В продължение на няколко месеца броя на потребителите, посещаващи форумите расте, а към екипа модератори, помагащи на потребителите се присъединяват редица специалисти.

Лято 2003
FlashBG се премества на хостинг в България, за да осигури значително по-бърз достъп до сайта за многобройните фенове. Успоредно с преместването бива обявен и Първи Български Flash конкурс. Темата на конкурса е "Дизайн на рекламен банер", а наградите - два едногодишни хостинг пакета и две тениски като поощрителни награди.

Есен 2003
FlashBG сключва договор за спонсорство с ТамиУеб и се премества на сървърите на фирмата. Стабилността и uptime-а се повишават, скоростта на достъп от България и света - също. През пролетта на 2004 договорът за спонсорство е подновен за 12 месеца, като двете страни са доволни от съвместната работа. В момента FlashBG има договорка за безсрочен хостинг в TaмиУеб, за което целият екип е изключително благодарен.

Зима 2003
FlashBG, със съдействието на Groove Manifesto, обявява Първи Български Flash workshop. Интересът и посещаемостта надминаха всички очаквания, а самото събитие предизвика най-различни дискусии на тема уеб продукцията въобще.

Пролет 2004
FlashBG обявява втория си конкурс, който цели да даде възможност за изява на по-широка публика. За целта конкурса е със заглавие "Създаване на Flash импресия", като журито задава няколко ключови думи, а участниците могат да създадат Flash приложение по избор - презентация, анимационен клип, игра, тест, мини-сайт... Вижте участниците и наградените.

Лято 2004
FlashBG обявява третия си конкурс с повишена трудност. Идеята е да се визуализира примерен XML файл, като се оценява концепцията за "Визуализация и навигация" из данните. Вижте пълната информация, участниците и наградените.

Януари, 2005
FlashBG провежда своя първи голям семинар в НБУ със заглавие "Теория и практика на уеб продукцията". Събитието събира над 60 човека (при зала със 50 места и очаквания около 30) и интересът към следващи семинари е много голям. Вижте още информация за този семинар.

Юни, 2005
FlashBG провежда своя втори семинар в НБУ със заглавие "Добри практики при работа с Flash". Вижте информация за това събитие.

Октомври, 2005
FlashBG провежда своя трети семинар в рамките на "Компютърно пространство 2005". Вижте информация за това събитие.

Януари, 2006
След едногодишно забавяне, екипът на FlashBG открива новият сайт на инициативата. Това е първият активен сайт на FlashBG от над три години. Публикували сме и информация за изработката и функциите на CMS-a, който ползваме.